Sayfa İçeriği

Sivas Bölge Müdürlüğü


1939’dan beri ülkemiz demiryollarına hizmet eden TÜRASAŞ Sivas Bölge Müdürlüğümüz 110.000 m²’si kapalı olmak üzere toplam 418.000 m²’lik alanda faaliyetlerini yürütmektedir. Sivas Bölge Müdürlüğümüzde ulusal ve uluslararası demiryolu sektöründe kullanılan farklı tip ve özellikteki yük vagonlarının bakım, onarım ve imalatı, her türlü raylı sistem aracına ait yedek parçaların üretimi gerçekleştirilmektedir. 

Teknik donanımı, yetişmiş insan gücü ve sahip olduğu bilgi birikimiyle ülkemizin en güçlü sanayi kuruluşlarından olan Sivas Bölge Müdürlüğümüz kalite yönetim sistemlerini, yük vagonu imalatında uluslararası alanda geçerli olan TSI (Technical Specifications for Interoperability / Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartnamesi) ve bakım, onarım alanında geçerli olan ECM’ye (Entitiy Charge of Maintanance / Bakımdan Sorumlu Fonksiyon Şartları) uyumlu şekilde kurmuştur ve sürdürmektedir.

Sivas Bölge Müdürlüğümüz Vagon Üretim Fabrikası, Vagon Onarım Fabrikası ve Metal İşleri İmalat Fabrikası olmak üzere üç ana fabrikadan oluşmaktadır. 

Vagon Üretim Fabrikası 
Sivas Bölge Müdürlüğümüzde yük vagonu üretimi 14 Şubat1953’te, Vagon Onarım Atölyesinin bir bölümünde başlatılmıştır. 1988 yılına kadar bu atölyede sürdürülen imalat, 
buharlı lokomotiflerin işletmeden çekilmesiyle boşaltılan Lokomotif Tamir Atölyesine taşınmış, bu tarihten sonra bu atölye Vagon Üretim Fabrikası olarak düzenlenerek hizmete alınmıştır. 
 
16.262 m² kapalı alana sahip Vagon Üretim Fabrikası yılda 1.500 adet yük vagonu imal edebilecek kurulu kapasiteye sahiptir. Fabrikamızda bugüne kadar çeşitli tip ve özellikte 25 binden fazla yük vagonu imalatı gerçekleştirilmiştir. Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden bir yönetim anlayışıyla tezgâh ve tesisleri modernize edilen fabrikamız sektörel ihtiyaçlar doğrultusunda her geçen yıl geliştirilmektedir. Vagonun en önemli bileşenlerinden birisi olan boji imalatında robot kaynak teknoloji kullanılan fabrikamızda uluslararası standartlara uygun üretim yapılmaktadır. 

Vagon Onarım Fabrikası
22 Ekim1939 tarihinde hizmete giren Vagon Onarım Fabrikası 23.655 m² kapalı alana sahiptir. Fabrikamız yılda 7.500 adet vagonun bakım, onarım ve revizyonunu yapabilecek kurulu kapasiteye sahiptir. Vagon Onarım Fabrikasında bugüne kadar 350.000’den fazla çeşitli tip ve tonajda yük vagonunun onarımı gerçekleştirilmiştir. 

Fabrikamız bünyesinde robot kollu vagon kumlama tesisi, boji kumlama tesisi, fren test ünitesi ve ultrasonik muayene istasyonu gibi bakım, onarım ve revizyon için gerekli her türlü tesis bulunmaktadır. Üretimde olduğu gibi bakım, onarım hizmetlerinde de yeni tezgah ve tesis yatırımlarıyla fabrikamızın teknik alt yapısı her geçen yıl güçlendirilmektedir.  
Vagon Onarım Fabrikasında hasarlı vagonların yanı sıra 5 yılda bir periyodik bakıma alınan yeni yük vagonlarının bakım ve onarımları uluslararası geçerliliğe sahip ECM şartlarına uygun şekilde yapılmaktadır. Fabrikamızda ayrıca yük vagonlarına ait tampon, koşum takımı, cer kancası ve tekerlek takımlarının onarımları da gerçekleştirilmektedir. 

Metal İşleri İmalat Fabrikası 
29 Ekim 1951 tarihinde hizmete giren Metal İşleri İmalat Fabrikası 14.049 m² kapalı alana sahiptir. Vagon tamiratı izlenebilirlik standardı ECM kapsamında faaliyetlerini yürüten Metal İşleri İmalat Fabrikasında yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan raylı sistem araçlarına ait her türlü tampon, yaprak susta, cer paketi, koşum takımı ve diğer yedek parçaların imalatı ve tamiratı yapılmaktadır. 

Talaşlı İmalat Şubesinde bulunan 27 adeti CNC olmak üzere toplam 118 adet farklı özelliğe sahip tezgâhta 1931 mm. çap, 6000 mm boya kadar tornalama, 7 ton parça ağırlığına kadar frezeleme, 3000 mm boya kadar planyalama işleri yapılabilmektedir.  Fabrikada ayrıca, her türlü gezenk dövme kalıpları, metal döküm modelleri, sıcak ve soğuk eksantrik pres, sıcak yatık pres kalıpları ve lastik kalıpları imal edilmektedir. 

Dövme ve Presler Şubesinde ise 600 ton basma kuvvetine kadar derin çekme, 450 ton basma kuvvetine kadar eksantrik presle basma işleri ve 2 dingilli yük vagonlarında kullanılan yaprak sustaların imalat ve tamiratı yapılmaktadır. 

Size özel bir deneyim için çalışıyoruz

Web sayfamızda https://www.turasas.gov.tr web sayfasının kullanımı hakkında bilgi toplayabilmek için “çerez” adı verilen bir teknoloji kullanılmaktadır. Web sayfamızı kullanma deneyiminizi daha iyi hale getirmek veya web sayfamızı iyileştirmek amacıyla, karşılaşılan sorunları belirleyebilmek için çerez kullanabileceğimizi bildiririz.